Efficiency of water use in irrigated tomato cultivars in the semi-arid regions

Authors

  • Alexsandro Oliveira da Silva Universidade Federal do Ceará/Departamento de Engenharia Agrícola
  • Antonio Vanklane Rodrigues de Almeida Federal University of Ceará/Postgraduated Program in Agricultural Engineering
  • Valsergio Barros da Silva Universidade Federal do Ceará/Programa de Pós-graduação em Engenharia Agrícola
  • Janiquelle da Silva Rabello Universidade Federal do Ceará/Programa de Pós-graduação em Fitotecnia

DOI:

https://doi.org/10.19149/wrim.v10i1-3.2404

Keywords:

Solanum lycopersicum L., drip irrigation, semiarid

Abstract

Drip irrigation in tomato crops has great potential for use in semi-arid regions, due to the strict control of water use. The aim of the study was to evaluate the efficiency of water use in tomato cultivars under different water depth irrigation. In view of this, an experiment was carried out in the municipality of Pentecoste -CE, Brazil. The experimental design used was in randomized blocks with plots subdivided with three replications. The plots consisted of five irrigation levels (50%, 75%, 100%, 125% and 150% of ETcloc), and the subplots consisted of two different tomato cultivars (Santa Adélia and IPA 6), totaling 30 experimental unit. The following variables were analyzed: number of fruits per plant, cracked and commercial; longitudinal and transversal diameter of the fruit; fresh mass of the fruit, yield and efficiency of water use. For the efficiency of water use, the values ​​of 21.7 kg m-³ were obtained for Santa Adélia and 8.10 kg m-³ for IPA6. In conditions of water scarcity, the use of only 75% of ETcloc, for the conditions of the present study, may be an option for the irrigation management. Cultivar Santa Adélia can be recommended for local conditions, considering the efficiency of water use.

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Author Biographies

Antonio Vanklane Rodrigues de Almeida, Federal University of Ceará/Postgraduated Program in Agricultural Engineering

Tem experiência na área de Agricultura Orgânica, atuando no gerenciamento das atividades e prestando assistência técnica a agricultores na produção de hortaliças orgânicas. Desde o ano 2010 atuo voluntariamente em Programas e Projetos em Educação Popular a partir do Programa de Educação em Células Estudantis (PRECE) desenvolvido nas Escolas Populares Cooperativas (EPCs) dos municípios cearenses de Pentecoste, Apuiarés, General Sampaio, Umirim, Tejuçuoca e Fortaleza. Através do PRECE tive acesso á universidade e, em contrapartida, regressei ás comunidades de atuação do Programa para contribuir em ações e projetos de apoio ao estudantes populares ao acesso á universidade. Atualmente, mestrando em Manejo da agricultura Irrigada na UFC.

Valsergio Barros da Silva, Universidade Federal do Ceará/Programa de Pós-graduação em Engenharia Agrícola

Engenheiro Agrônomo pela Universidade Federal do Ceará- UFC (2015). Fundador e Diretor de Marketing e Projetos da AGRONÔMICA (Empresa Júnior de Agronomia da Universidade Federal do Ceará). Ex-Bolsista CNPQ, Funarbe, Embrapa, Funcap e Prefeitura Municipal de Fortaleza. Atualmente é Mestrando do Programa de Pós-Graduação em Engenharia Agrícola na Universidade Federal do Ceará- UFC, desenvolvendo trabalhos na área de Irrigação e Drenagem. Atuação em Agronomia, com experiência nas áreas de Agricultura, Horticultura, Geoprocessamento, Projetos, Fruticultura, Irrigação, Formação de Pastagem e Produção Animal.

Janiquelle da Silva Rabello, Universidade Federal do Ceará/Programa de Pós-graduação em Fitotecnia

Doutoranda em Agronomia/ Fitotecnia pela Universidade Federal do Ceará (UFC). Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal do Ceará (2015). Mestrado em Agronomia/ Fitotecnia pelo programa de pós-graduação em Fitotecnia com linha de pesquisa em olericultura na mesma instituição (2017).

Published

2022-01-12

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