Genetic diversity of accessions of Lippia alba cultivated in Cruz das Almas, Bahia

Autores/as

  • Zuleide Silva de Carvalho Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Centro de Ciências Agrárias, Ambientais e Biológicas
  • Maria Angélica Pereira de Carvalho Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Centro de Ciências Agrárias, Ambientais e Biológicas
  • Weliton Antônio Bastos de Almeida Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Centro de Ciências Agrárias, Ambientais e Biológicas
  • Angélica Maria Lucchese Universidade Estadual de Feira de Santana, Departamento de Ciências Exatas
  • José Alberto Pereira Instituto Politécnico de Bragança, Escola Superior Agrária
  • Franceli da Silva Centro de Ciências Agrárias, Ambientais e Biológicas da Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Cruz das Almas, BA, Brasil

Palabras clave:

chemotypes, cidreira, Verbenaceae

Resumen

The composition of the essential oil of Lippia alba presents quantitative and qualitative variations that divide it into chemotypes. The objective of the present study was to morphologically and chemically characterize 13 accessions of Lippia alba, cultivated in Cruz das Almas, Bahia. A cluster analysis was performed, considering quantitative and qualitative descriptors simultaneously, in accordance with Gower’s algorithm. The genetic distance matrix was obtained through the UPGMA method and calculated the cophenetic correlation coefficient. Scanning electronic microscopy was used to produce micrographs showing trichomes in one accession from each group formed. Two dissimilarity groups were formed (CCC: 0.9610**). The main dissimilarities in Group 1 were: 5 to 7 ligulate flowers with lilac petals; lower values for “height of the longest branch”, “leaf length”, “width of the leaf blade in the middle” and “diameter of the central disc of the inflorescence”; and higher values for “essential oil content”. The essential oil content was highest in accession L05, and carvone and germacrene D were its major chemical constituents. The main dissimilarities in Group 2 were: 8 to 11 ligulate flowers with pale lilac petals; higher values for “height of the longest branch”, “leaf length”, “width of the leaf blade in the middle” and “diameter of the central disc of the inflorescence”; and lower values for “essential oil content”. The essential oil content was lowest in accession L06 and geranial and neral were its major chemical constituents. The results indicated that genetic diversity exists among the accessions evaluated.

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Biografía del autor/a

Zuleide Silva de Carvalho, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Centro de Ciências Agrárias, Ambientais e Biológicas

Engenheira Agrônoma (UFRB)

Mestre em Recursos Genéticos Vegetais (UFRB)

Doutora em Ciências Agrárias (UFRB)

Weliton Antônio Bastos de Almeida, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Centro de Ciências Agrárias, Ambientais e Biológicas

Possui Graduação em Agronomia pela ESCOLA DE AGRONOMIA DA UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA (1985), Mestrado em Ciências Agrárias pela Universidade Federal da Bahia (1994) e Doutorado em Fitotecnia pela Universidade de São Paulo (2002). Atualmente é Reitor de Honra do Centro Universitário Maria Milza (UNIMAM) e Professor Adjunto Aposentado da Universidade Federal do Recôncavo da Bahia. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Anatomia e organografia de Plantas, atuando principalmente nos seguintes temas: biotecnologia, cultivo in vitro, micropropagação, cultura de tecidos, anatomia vegetal e plantas medicinais. Colaborador dos Programas de Pós-Graduação Stricto sensu do Centro Universitário Maria Milza: 1 - Mestrado em Desenvolvimento Regional e Meio Ambiente; 2 - Mestrado em Biotecnologia.

Angélica Maria Lucchese, Universidade Estadual de Feira de Santana, Departamento de Ciências Exatas

Possui graduação em Química Industrial pela Universidade Federal de Santa Maria e doutorado em Química Orgânica pela Universidade de São Paulo. Atualmente é professora titular da Universidade Estadual de Feira de Santana, docente nos Programas de Pós-graduação em Biotecnologia, Ciências Farmacêuticas e Recursos Genéticos Vegetais.Tem experiência na área de Química, com ênfase em Química dos Produtos Naturais, atuando principalmente nos seguintes temas: bioprospecção de espécies vegetais do semiárido e microorganismos associados para uso na industria farmacêutica, cosmética e de alimentos, óleos essenciais, isolamento e caracterização de metabólitos secundários.

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Publicado

2023-05-08

Cómo citar

Carvalho, Z. S. de, Carvalho, M. A. P. de, Almeida, W. A. B. de, Lucchese, A. M., Pereira, J. A., & Silva, F. da. (2023). Genetic diversity of accessions of Lippia alba cultivated in Cruz das Almas, Bahia. MAGISTRA, 33((2023) Volume contínuo). Recuperado a partir de https://periodicos.ufrb.edu.br/index.php/magistra/article/view/4430

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