Physical, chemical and industrial quality in upland rice genotype

Autores

  • Isabela Pereira de Lima Universidade Federal de Lavras
  • Camila Soares Cardoso da Silva Universidade Federal de Lavras
  • Gabriel Mendes Villela Universidade Federal de Lavras
  • Flávia Barbosa Silva Botelho Universidade Federal de Lavras
  • Antônio Rosário Neto Universidade Federal de Lavras
  • Gabrielle Carvalho Pereira Universidade Federal de Lavras
  • Adriano Pereira de Castro Embrapa Arroz e Feijão / Santo Antônio do Goiás

Resumo

Abstract: For the recomendation of the new rice cultivars, it is necessary that these have the physical, chemical and industrial standard of quality required by the market. The lines must have long thin classification, intermediate amylose content and gelatinization temperature, and high percentage of whole grains. This study aimed to evaluate the quality of grains in the elite lines of the UFLA Rice Breeding Program. The experiments were carried out in the experimental area of the Department of Agriculture, UFLA/MG in the 2013/14 and 2014/15 seasons, and in the Epamig experimental farm, Sertãozinho experimental field, in Patos de Minas/MG, in the 2013/15 season. After harvest evaluated the traits: yield (kg.ha-1), percentage of whole grains, length/thickness ratio (mm), chalky grains percentage, amylose content (%) and gelatinization temperature (notes) were processed and determined. For most traits evaluated, the genotypes x environments interaction was significant, indicating differences in the behavior of lines in different environments. The lines showed thin long grain classification, intermediate amylose content and medium to low gelatinization temperature. CMG 2097 genotype is outstanding, which has a high percentage of whole grains, high yield potential and ideal phenotypic traits for high quality of grain.

 

Keywords: Oryza sativa L, Grain quality, Baking quality.

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Biografia do Autor

Isabela Pereira de Lima, Universidade Federal de Lavras

Departamento de Agricultura / Setor de grandes culturas e área de melhoramento genético de plantas.

Camila Soares Cardoso da Silva, Universidade Federal de Lavras

Departamento de Agricultura / Setor de grandes culturas e área de melhoramento genético de plantas.

Gabriel Mendes Villela, Universidade Federal de Lavras

Departamento de Agricultura / Setor de genética e melhoramento genético de plantas.

Flávia Barbosa Silva Botelho, Universidade Federal de Lavras

Departamento de Agricultura / Setor de grandes culturas e área de melhoramento genético de plantas.

Antônio Rosário Neto, Universidade Federal de Lavras

Departamento de Agricultura / Setor de grandes culturas e área de melhoramento genético de plantas.

Gabrielle Carvalho Pereira, Universidade Federal de Lavras

Departamento de Agricultura / Setor de grandes culturas e área de melhoramento genético de plantas.

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Publicado

2021-07-26

Como Citar

de Lima, I. P., Silva, C. S. C. da, Villela, G. M., Botelho, F. B. S., Rosário Neto, A., Pereira, G. C., & de Castro, A. P. (2021). Physical, chemical and industrial quality in upland rice genotype. MAGISTRA, 31, 700–706. Recuperado de https://periodicos.ufrb.edu.br/index.php/magistra/article/view/4093

Edição

Seção

Artigo Científico